Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J40i66ř23í 91K47m60e53n35t

5. 9. 2015 15:17

Článek je dobře napsaný, ale chybí zde pravděpodobná motivace agresorů, kteří sever Afriky a blízký východ zcela rozvrátili. Proč je dnes ropa nejlevnější snad v celé historii? Protože je na světovém trhu pravděpodobně ohromné množství ropy kradené v Iráku, Libyi, Sýrii a legalizované olejáři ze Saudské arábie a USA, kteří tuto ropu vydávají za svoji produkci. Díky tomu má taky ISIS stále dost peněz na moderní výzbroj a je i dost peněz na placení žoldáků. S tím souvisí i exodus obyvatel této oblasti - např. zatímco dřív ze zisků z ropy žila celá Libye - zadarmo bydlení, zdravotnictví, prostě vše, dnes jsou peníze přesměrovány do jiných kapes. K tomu byla nálety cíleně zničena infrastruktura měst - elektřina, voda. V takovém prostředí se nedá žít a tak lidé utíkají. Stejné to bylo v Kosovu - Miloševič odmítl privatizovat zdroje nerostných surovin a tak si je agresoři vzali násilím. Stačilo vyzbrojit pár žoldáků, začít vraždit, způsobit chaos a potom bránící se Srby vyhnat. A nerosty za biliony dolarů mají v kapse - kdo nevěří, může zkusit wikipedii. Aby jim je nikdo nevyfouknul, chrání je největší vojenskou základnou USA v Evropě - Camp Bondsteel. Dosazená loutková vláda dovedla zemi do takového stavu, že polovina obyvatel Kosova už je v západní Evropě.

Souhlasím, že to celé vypadá jako nějaká blbost, ale popravě - je to pořád stejný scénář, pouze se mění kulisy. Vždy se útočí a rozvrací jen státy bohaté na nerosty. Proč USA nesrovnají se zemí Severní Koreu? Mají prokazatelně jaderné zbraně a porušují se tam lidská práva. Důvod je prý jednoduchý - není tam nic dostatečně drahého co by se dalo po vítězství ukrást...

0 0
možnosti
RM

Až na ten "nekontrolovatelně rozpínavý státu Izrael" asi souhlas. Taky si občas potřebuji sesumírovat fakta, ale nemyslím si, že je o tom potřeba psát blog.

Ale ten začátek (psaný kurzivou) ten je fakt dobrý :-)

1 0
možnosti
Foto

USA bez  jasného mandátu Rady bezpečnosti podnikly intervenci v Iráku se souhlasem 36 států a států arabských zemí, bez jejich podpory by to nebylo možné. Důvody byly následující. V roce 1980 Irák vyvolal válku z Iránem. V témže roce provedl akci al-Anfál ( použití bojového plynu)  na základě které bylo zabito 200 000 Kurdů a 150 000 jich uteklo do Turecka V roce 1990 zaútočil Husajn na Kuvajt. Po ukončení operací na osvobození Kuvajtu vypuklo v Iráku povstání při kterém bylo zabito 300 000 lidí a 2 500 000 Kudrů emigrovalo do Turecka. Války vedly ke zruinování země a k bídě obyvatelstva v důsledku které opustil Irák  na  tři milionů obyvatel. Irák odmítal dodržovat rezoluci OSN.

1 1
možnosti
RH

Dobře. A USA intervenci z roku 2003 obhájilo kvůli údajnému držení ZHN iráckou vládou, což se nakonec prokázalo jako naprostý nesmysl. Tento výmysl stál život miliony lidí a Irák zůstal v otřesném stavu. To je nepopiratelný fakt, který nelze přehlížet. Místo toho, aby Saddámovu moc zničili už v toce 1991, Amerika se spokojila se sankcemi. A to tehdy napadení Kuvajtu bylo mnohem horší, že vymyšlená historka amerického ministra zahraničí.  ;-)

0 0
možnosti
MK

Klobouk dolů.R^

Mohl byste ještě uvést (hlavní) zdroje, odkud jste čerpal?

Děkuji

1 0
možnosti
PL

P65e63t20r 84L50a28n51g53e78r

24. 8. 2015 18:38

ano, ty zdroje by mne také zajímaly (bez ironie)

1 0
možnosti
JH

J13a58n 31H15l96e45d47í90k

24. 8. 2015 17:49

pohodlní zhýralci a lenoši ničí státy víc jak zatím muslími, možná jde o přírodní zákon--pokus o návrat k primitivizmu. Po likvidaci evropské civilizace bude následovat válka o vrácení Rusy zabrané Asie Číňanům, Rusové vykradli Asii po stránce nerostů, nafty, plynu, drahokamů a kovových rud a budou platit krvavé daně,---  Možná v Evropě chybí  osvícený panovník, tzv demokracie nemá šanci přežít.

0 0
možnosti

Spousta dost zbytečných slov, ze kterých čouhá hlavně autorovo rudé a proruské vidění.

Ano, USA nakonec bez jasného mandátu Rady bezpečnosti podnikly intervenci v Iráku v čele tzv. aliance ochotných, navíc si američtí neokonzervativci udělali z Iráku jakousi laboratoř pro jimi vysněný vývoz demokracie. Experiment se nepovedl. Ukázalo se, že Američané dokážou bleskurychle vyhrávat války a obsadit nepřátelskou zemi, ale že nevědí přesně, co si v dobyté zemi počít dál.

Jenže tato kritika nesnímá vinu z mezinárodního společenství za jeho pasivitu a alibismus. Proti americké invazi nebyly jen některé evropské mocnosti, ale už tradičně i země jako Rusko a Čína, takže ji nebylo možné prosadit coby akci OSN. 

Bylo samozřejmě možné nedělat nic, což ovšem neznamená, že by situace v regionu byla dnes lepší. Arabská jara, která smetla některé diktátory , kupříkladu v Egyptě, Tunisku a Libyi, nebo proti nim vyvolala povstání, jako v Sýrii, by nejspíš přišla i bez americké intervence v Iráku—s dopady, které vidíme v současnosti. Tedy včetně nárůstu vlivu islámských fundamentalistů a teroristických skupin v některých státech. 

Jisté je, že USA jsou pro údajné zastánce čistoty mezinárodního práva už deset let fackovacím panákem za to, že se nakonec rozhodly jednat víceméně na vlastní pěst. Většinou musely ovšem na vlastní pěst jednat proto, že jakékoliv společné akce mezinárodního společenství pod praporem OSN vždy blokovaly Rusko a Čína.

Rusko, které má vojenskou základnu v Sýrii, nakonec diplomatickou ofenzivou vloni odradilo USA od zásahu proti vražednému režimu prezidenta al-Assada.   

  Zbytek světa rád kritizuje USA za jejich supervelmocenské ambice, které prý narušují fungování mezinárodního společenství na principech rovnosti. Když se ale vynoří skutečná hrozba, jakou je třeba dnes  Islámský stát, zdá se, že naprostá většina mezinárodního společenství je ráda, když se USA bez zbytečného váhání—a dokonce i bez posvěcení ze strany OSN--zhostí role "globálního četníka"..

2 1
možnosti
RH

Tak za prvé: nevidím rudě a už vůbec ne prorusky (to nazýváte tak všechny, co nesouhlasí s politikou USA? Je to ohrané a naivní!).

Za druhé: V mém článku je možná spousta zbytečných slov, ale ve Vašem komentáři zase samé kdyby, nejspíš a nic průkazného. Svým způsobem je to jen Vaše domněnka, která nemá žádnou váhu.

Za třetí: Zbytek světa je rád kvůli IS za spojence jako Amerika? Proč? Vždyť kromě slepých náletů někde uprostřed pouště nic nepodnikají.

Ono je jednoduché někoho označit za komunistu nebo prorusky smýšlejícího člověka, když dojdou argumenty. ;-)

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS